Αναγνώστες

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΟΥ 1977!


Το Νοέμβριο του 1977 συνόδευσα τους γονείς μου στο Λονδίνο σε μια επίσκεψη-αστραπή, όπως θα την έλεγα σήμερα, με σκοπό να μυηθώ στον άγνωστο τότε για εμένα κόσμο του ηδονισμού. Το εξαήμερο πρόγραμμα περιλάμβανε παράσταση της επιθεώρησης «Oh! Calcutta!», περιήγηση στο αμαρτωλό Soho και ημερήσια επίσκεψη στη λέσχη γυμνιστών «Εureka» στα περίχωρα του Λονδίνου.
Η σεξουαλική επανάσταση βρισκόταν στο απόγειό της και το Λονδίνο δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η αυστηρή λογοκρισία είχε υποχωρήσει και είχαν σταματήσει οι διαμαρτυρίες «αγανακτισμένων» πολιτών έξω από κινηματοθέατρα που πρόβαλλαν ερωτικά θεάματα.
Η αρχή έγινε με το Soho, γνωστό και μη εξαιρετέο στέκι. Με δεκάδες ισόγεια κα ημιυπόγεια καταστήματα ερωτικών ειδών με καμπίνες προβολών σκληρού πορνό, καλλίγραμμες κυρίες που προσκαλούσαν τους περαστικούς να γευθούν τα κάλλη τους ή να τις φωτογραφίσουν γυμνές στους χώρους τους και πολλά ερωτικά θεάματα. Σ’ ένα από τα μικρά καταστήματα ανακάλυψα αμερικανικά περιοδικά γυμνιστών της δεκαετίας του 60, δύο από τα οποία αγόρασα για την προσωπική βιβλιοθήκη μου. Πελάτες, βασικά άνδρες μέσης ηλικίας, ήταν τακτικοί θαμώνες τους.

Σε μικρό θέατρο της περιοχής παρακαλούθησα την ξακουστή παράσταση του μουσικοθεατρικού έργου «Oh! Calcutta!», το οποίο βασιζόταν σε ερωτικά επεισόδια με τους ηθοποιούς εντελώς γυμνούς. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την εισαγωγική σκηνή όπου οι ηθοποιοί εμφανίζονται με μπουρνούζια και μετά αποκαλύπτουν τα σώματά τους. Οι θεατές ήταν εξοικειωμένοι με το γυμνό, για μένα όμως ήταν πρωτόγνωρο να βλέπω χύδην γυμνό και ιδίως τους «θάμνους» των κυριών! Τους διαλόγους δεν μπορούσα να τους παρακολουθήσω – γιατί μιλούσαν με συγκεκριμένη προφορά, αλλά αργότερα διάβασα τους διαλόγους. Οι δικοί μου ενοχλήθηκαν και αποχώρησαν νωρίτερα.

Η επίσκεψη στο κέντρο γυμνιστών δεν ευοδώθηκε λόγω κατακλυσμιαίας βροχής και λανθασμένων οδηγιών πρόσβασης.

Ένα βράδυ επισκέφθηκα μια απο τις κυρίες που φωτογραφίζονταν γυμνές στο χώρο τους. Βέβαια ζητούσαν αρκετά χρήματα, γνωρίζοντας ότι η εξαγωγή συναλλάγματος ήταν περιορισμένη κατ’ άτομο.

Τριάντα επτά χρόνια μετά, αναπολώντας την εποχή εκείνη, επαναφέρω στη μνήμη μου τις εντυπώσεις ενός πρωτάρη στη σεξουαλική επανάσταση. Επέστρεψα αλλαγμένος και προβληματισμένος με τα όσα είδα που ανέτρεψαν τη φιλοσοφία ζωής που είχα σχηματίσει στον μικρόκοσμό μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου